Klaus Koschorke - Fieder Ludwig - Mariano Delgado
Klaus Koschorke, Fieder Ludwig, Mariano Delgado. Historia del cristianismo en sus fuentes. Asia, África, América Latina. Trotta. Madrid. 2012. 470 pp.
La història del cristianisme tal com s’ha relatat al llarg dels segles és manifestament etnocèntrica. Ha interessat molt més narrar l’expansió i consolidació del cristianisme a Europa que no el seu establiment des dels mateixos orígens en el Pròxim Orient, Magrib, Egipte, Etiòpia o l’Índia. Encara més, a mesura que avancem a través dels segles la història passa a ser exclusivament la dels problemes del cristianisme a Europa: cesaropapisme i simonia, cismes i reformes, conflictes entre religió i política, secularització i laïcisme, desencontre entre religió i ciència… De la resta del món només se’n parla, en un primer moment, en relació amb la colonització i, a continuació, a propòsit de les missions. Àfrica, Amèrica o Àsia només apareixen en els llibres de text quan la petjada d’Europa penetra en aquests territoris, com si la seva pròpia història singular no interessés; encara més, com si es tractés de pobles sense història, de pobles primitius, incivilitzats, salvatges, subdesenvolupats, en vies de desenvolupament, emergents o qualsevol altra expressió que encara avui s’empra per referir-se a allò que no és Occident. Òbviament aquest fenomen no és exclusiu de la història de les religions sinó que és extensiu a la història de la ciència, la tècnica, les arts, la política o qualsevol altra manifestació cultural…
En un món global la perspectiva ha canviat completament i això hauria de tenir un reflex en els llibres ja que en l’actualitat el 65% dels cristians habita en l’hemisferi sud. Aquest desplaçament del centre es deu, indubtablement, a un complex sistema de variables, però el fet és que ara han de contemplar-se amb totes les seves conseqüències dos fenòmens: en primer lloc que mai com ara el cristianisme no havia estat tan global; i, en segon lloc, que com a fidel reflex d’aquesta situació fàctica el cristianisme hauria de representar-se també sota el prisma intercultural si espera tenir algun futur. La història del cristianisme ja no pot reduir-se a la mirada europea i a les expectatives occidentals. En aquest sentit, el mèrit inqüestionable de l’obra que aquí presentem és oferir una perspectiva realment global que reconeix el pes de les iniciatives locals a través de documents originals que abasten des del segle XV fins a 1990.
Francesc-Xavier Marín